Keuzemodules

De opleidingen op het gebied tot Kynologisch Masseur of Kynologisch Massagetherapeut worden vanaf 1 januari 2019 verzorgd door Dogs in Shape. KynoCompleet verzorgt hiervoor het lesmateriaal. Aanmelden voor een opleiding doe je hier

3-daagse module Massage van het menselijk lichaam (zowel baas als hond fysiek & mentaal in balans)

Massage....niet alleen ter ontspanning, maar ook ter preventie. Massage is geen luxe. Het helpt het genezingsproces van weefsel herstellen, vermindert stress, stimuleert de bloedsomloop, bevordert de prestatie bij sporters, helpt blessures voorkomen, en zo zijn er nog zo veel meer voordelen. Massage kan pijn verlichten. Pijn wordt altijd verergerd door spanning, vermoeidheid, en stress. Door spanning te verminderen, vermoeidheid te bestrijden en de circulatie te verbeteren, kun je pijn verlichten. Massage kan hierbij helpen en ondersteunen.

Massagepraktijk Jala geeft voor Dogs in Shape een 3-daagse cursus Massage van het menselijk lichaam. De visie van Dogs in Shape is 'zowel hond als baas fysiek en mentaal in balans'. De cursus leidt niet op tot humaan masseur, maar na afloop ben je in staat om een goede lichaamsmassage te geven.

Tijdens de drie cursusdagen krijg je een afwisseling van theorie en praktijk.Op het programma staan o.a:
-anatomie van het menselijk lichaam
-palpatie
-indicaties & contra-indicaties
-hoofdmassage
-rugmassage
-massage van de armen
-massage van de benen
-een basis van allround- & sporttechnieken
-het verschil tussen sederend masseren en activerend masseren
-en een korte kennismaking met Shiatsu

Fysiek én mentaal in balans!

Data: 13 okt, 3 nov en 17 nov 2019
locatie Oosteind (NBr)
Kosten: € 375,- incl uitgebreide lunch en cursusmap.
Aanmelden via info@dogsinshape.nl

Body & Mind (2 dg)

Concentratie, balans, zelfvertrouwen, uitdagingen en samenwerking met de baas. Dat zijn de basisprincipes van deze 2-daagse module. Balanstraining en concentratieoefeningen kunnen een geweldige aanvulling zijn om een hond (terug) in conditie te krijgen, naast massage. Met oefeningen die leuk zijn voor baas en hond, krijg je een goede motivatie en grotere betrokkenheid van de baas bij je behandelplan.

Maar hoe leer je een hond balansoefeningen aan? Welke balansoefeningen zijn geschikt voor welke honden? Hoe maak je er een leuke en uitdagende training van voor zowel hond als baas? Welke materialen zijn hiervoor geschikt? En hoe leer je dit alles aan je klant? In deze actieve module leer je van Jørna van Wingerden (Dogs in Shape) hoe je balanstraining en concentratietraining in je praktijk kunt toepassen, of hoe je het naast je massage kunt gebruiken. Je krijgt volop ideetjes hoe je zowel met professionele materialen als met 'huis-tuin- en keukenmateriaal' oefeningen op maat kunt aanbieden, en zelfs hoe je een lespakket kunt opbouwen.

Er is aandacht voor body & mind-oefeningen voor de pup, voor de puber, voor de volwassen hond, voor de senior, maar ook voor de hond met specifieke klachten. Naast theorie is er veel ruimte voor praktijk.

Deze module is een keuzemodule voor studenten aan de opleiding tot Kynologisch Massagetherapeut, maar is ook geschikt voor masseurs die willen leren hoe ze meer kunnen halen uit hun behandeling.

Data:

-29 juni + 13 juli 2019, locatie Heemskerk

Tijd: van 10.00 uur tot 15.00 uur

Prijs: € 250,- incl uitgebreid lesmateriaal, lunch en certificaat.

Aanmelden info@dogsinshape.nl

                                                         

Fascia Release (2 dagen)

Wanneer je als masseur werkt met spieren kun je niet om fascia heen. Fascia is een allesomvattend netwerk zonder begin en eind door het gehele lichaam, van de huid, botten en de spieren tot de organen en de kleinste cellen. Fascia is een “bodysuit” dat alle delen van het lichaam op zijn plaats houdt en het faciliteert beweging, houding, balans. Bovendien zorgt het dat er kan worden omgegaan met de zwaartekracht. Een restrictie in fascia kan grote gevolgen hebben voor het algeheel functioneren van een dier.

Dierenarts en professor Dr. Vibeke Sødring Elbrønd heeft door autopsie ontdekt dat paarden en honden dezelfde soort ketens en netwerken van fascia hebben, als gevonden bij mensen (Thomas Myers). Release van restrictie in een myofasciale keten geeft veel fascia ontspanning en daardoor weer een betere functie van het dier.

In deze 2-daagse module leer je:
- Het concept fascia
- De myofasciale ketens zoals bekend bij de hond
- Het onderzoek en testen van restrictie in de ketens
- Behandeling van de ketens en fascia restricties via directe en indirecte technieken

De module wordt gegeven door dierfysiotherapeut en chiropractor Margriet Koopman.

Data: 6 & 7 april 2019
Locatie: Heemskerk
Prijs: € 250,-
Aanmelden: info@dogsinshape.nl

                                                                  

Fytotherapie (2 dagen)

Fytotherapie of kruidengeneeskunde, het genezen met behulp van kruiden, is een van de vele therapiën die de laatste tijd steeds meer gebruikt worden. Toch is kruidengeneeskunde geen nieuwe rage, want de basis hiervan wordt gevormd door eeuwenoude kennis en ervaring. De moderne kruidengeneeskunde is uitgegroeid tot een erkende wetenschap, waarnaar wereldwijd scheikundigen onderzoek verrichten. Fytotherapie is holistisch, zowel lichaam als geest worden bij het genezingsproces betrokken.

Tijdens deze 2-daagse module wordt de basis van kruidengeneeskunde gegeven, er worden een aantal kruiden besproken. Daarnaast gaan we in op inhoudsstoffen, wat deze stoffen doen, en waar je ze veilig voor kunt inzetten bij de hond.

Een aantal onderwerpen:

-kruiden en hun werking

-inhoudsstoffen

-het maken van een tinctuur

-het maken van een kruidenzalf

-het maken van een kruidenolie

-risicovolle kruiden en planten

-weerstand

-artrose

-natuurlijke antibiotica

-en natuurlijk heel veel praktijk

Hoe maak je planten en kruiden geschikt voor de hond om te kunnen verteren, en waarvoor zet je welke plant in? De deelnemers gaan naar huis met een aantal zelfgemaakte producten op natuurbasis, samengesteld voor hun eigen hond.

Data: info volgt binnenkort

Prijs: € 250,- incl lunch, certificaat en lesmateriaal

Aanmelden info@dogsinshape.nl

* deze module volg je zonder hond

                                                                  

 

Homeopathie voor Honden (2 dagen)

Een 2-daagse module voor hondeneigenaren, fokkers en hondenprofessionals die graag hun dieren in zo goed mogelijke conditie willen houden, gegeven door klassiek homeopaat Nancy Groeneveld

Hoe vaak komt het niet voor dat je huisdier kleine ongemakken heeft zoals een verwonding, ontstoken ogen, diarree, verstuiking etc. Voor deze en andere eenvoudige klachten biedt deze module de mogelijkheid om zelf je dier met homeopathie te behandelen.
Homeopathie is uiterst effectief bij de behandeling van dieren en, indien juist toegepast, niet schadelijk. Het stimuleert de eigen afweer van het dier en verhoogt zo de vitaliteit. Je zult merken dat je aan het eind van de cursus kennis hebt opgebouwd over de homeopathische behandeling van je dier.

De cursus bestaat ruwweg uit 2 gedeeltes:
1. De homeopathische geneeswijze wordt kort en bondig uitgelegd. Naast de basisprincipes wordt een aantal zogenaamde homeopathische geneesmiddelbeelden besproken. Tevens leer je hoe je benodigde informatie van de eenvoudige klachten verzamelt. Waar je zoal op moet letten en hoe dat kan worden geïnterpreteerd. Tot besluit leer je hoe je op basis hiervan het juiste homeopathisch middel kunt kiezen en in welke dosering het moet worden toegediend.

2. De nadruk van deze cursus ligt op de praktijk en een aantal belangrijke aandoeningen die je met homeopathische middelen kunt behandelen. Enkele voorbeelden van klachten en situaties die aan de orde zullen komen: wondbehandeling, bloedingen, verrekking en verstuiking, breuken, vergiftiging, ontstekingen, maar ook de begeleiding van bevalling, en wat er zo in de loop van de cursus ter sprake komt. Ook zal kort worden ingegaan op gedragsafwijkingen.

Je volgt deze module zonder hond

Data: info volgt binnenkort
Locatie: Oosteind (NBr)
Prijs: € 250,- incl BTW. Bij deze prijs zitten lunch en consumpties, uitgebreid lesmateriaal, en een certificaat inbegrepen
Aanmelden: info@dogsinshape.nl

                                                              

 

Praktijkmanagement: Hoe krijg ik een succesvolle praktijk? (2 dg)

Wat moet je allemaal weten voordat je een eigen praktijk gaat starten? Tijdens deze 2-daagse module gaan we in op de regel- en wetgeving omtrent het starten van een eigen praktijk. Waar moet je aan voldoen? Ga je zelf de boekhouding bijhouden, of laat je dat over aan een administrateur of accountant? Aan welke kosten moet je denken in een eigen praktijk?

Maar ook: hoe kan ik mijn praktijk het beste onder de aandacht brengen bij mijn potentiële klanten, wat is mijn doelgroep, en waar kan ik die vinden? Hoe ga ik om met mijn concullega's?

Daarnaast:

-Hoe ziet een goed visitekaartje of een advertentie eruit

-Waarom is een website en andere (social) media belangrijk

-Welke tarieven ga je hanteren

-Wanneer is jouw praktijk een succes

-Wel of geen businessplan

-Zijn er nog (persoonlijke) valkuilen

-Wat houdt je nog tegen om je praktijk te beginnen?

Op al deze vragen proberen we gezamenlijk een antwoord te vinden. Een leuke interactieve moule over een heel belangrijk onderwerp. De module wordt gegeven door Nancy Groeneveld, klassiek homeopaat. Nancy geeft colleges in klassieke homeopathie, live casuïstiek, praktijkmanagement en homeopathische EHBO voor dieren, en geeft zij instructies aan brandweerkorpsen in verschillende regio's over hoe om te gaan met dieren in noodsituaties. Sinds 1998 is ze ook nog actief als chauffeur op de dierenambulance in Rotterdam.

Data: meer info volgt

Locatie: Oosteind (NBr)

Prijs: € 250,- incl lunches, certificaat en lesmateriaal

Tijd: van 10.00 tot max. 16.00 uur

Aanmelden: info@dogsinshape.nl

Deze module is een keuzemodule voor studenten aan de opleiding tot Kynologisch Massagetherapeut, maar is ook geschikt voor masseurs die zich beter in de markt willen zetten en die zich willen onderscheiden in de groeiende wereld van kynologisch masseurs.

 

 

Triggerpointmassage (2 dg)

Triggerpointmassage is een uiterst effectieve massagetherapie bij uiteenlopende klachten. Als massagetherapeut kun je hiermee probleemgericht spieren ontspannen en kun je doelgericht te werk gaan. Deze cursus maakt onderdeel uit van module Kynologisch Sportmassagetherapeut of Shiatsutherapeut. Je kunt de cursus ook volgen voor eigen gebruik. Op deze dag kun je in overleg een hond meenemen. 

Toelatingseis: Basisopleiding Kynologisch Masseur KynoCompleet, of (in overleg) een vergelijkbaar certificaat van een andere opleiding. 

Tijdens deze cursus leer je meer over:

 • wat zijn triggerpoints en hoe ontstaan ze?
 • welke gevolgen hebben ze?
 • soorten triggerpoints
 • rode vlaggen en contra-indicaties
 • myalgie, spieren en pijn
 • lokaliseren triggerpoints bij mens en hond
 • triggerpoints behandelen
 • werken met de warmtecamera
 • anamnese en behandelplan

Deze module bestaat uit 2 lesdagen en is een keuzemodule voor studenten aan de opleiding tot Kynologisch Massagetherapeut. De module is ook geschikt voor masseurs die klachtgericht willen leren werken en die spierknopen en triggerpoints willen leren voelen.

Datum: 18 mei + 1 juni 2019, locatie Oosteind

Prijs: € 250,- incl lunches, examen en  uitgebreid lesmateriaal. 

Aanmelden info@dogsinshape.nl

*deze module volg je met hond

                                                                 

 

Reiki 1 (bij honden)

Reiki is behalve de energie ook een systeem van natuurlijk genezen en persoonlijke bewustwording. Tijdens deze module leer je werken met energie, door middel van handoplegging en gerichte intentie. Honden zijn heel gevoelig voor deze manier van werken, en het geeft ze een diepe ontspanning.

Dit systeem kent drie verschillende graden. Bij Dogs in Shape & KynoCompleet kun je het gehele traject tot Reiki Master in 3 fases volgen. De 3 modules zijn keuzemodules voor iedereen die de opleiding tot Kynologisch Massagetherapeut volgt, maar ze zijn ook los te volgen zonder in te schrijven voor het therapeuttraject. Er is geen voorkennis voor nodig.

Bij graad I leer je wat je nodig hebt om Reiki te kunnen beoefenen. Je krijgt de kennis om bewust af te stemmen. De energie stroomt via je hart en handen de wereld in. Met Reiki I kun je energie opnemen, en weer doorgeven aan anderen. Wanneer je je handen plaatst, bij jezelf, bij anderen, of bij een hond, begint de energie te stromen.

De eerste graad bestaat uit het fysieke werken met Reiki, door je handen te plaatsen en door gerichte aandacht. Dit kan leiden tot effectieve ontspanning bij jezelf of bij de hond, een verhoogd lichaamsbewustzijn, en een grotere gevoeligheid voor alles om je heen. Je leert ook werken op de chakra’s.
Aan het einde van deze lesdag krijg je je traditionele Reiki-inwijding.

Data: -vrijdag 14 december *VOL* 

         - vrijdag 5 april 2019

 

Locatie: Oosteind (NBr)
Prijs: € 125,- incl lesmateriaal, lunch en Reiki certificaat
Aanmelden info@dogsinshape.nl

                                                                      

 

Reiki 2 (bij honden)

Reiki is behalve de energie ook een systeem van natuurlijk genezen en persoonlijke bewustwording. Tijdens deze 2-daagse module verdiep je je meer in werken met energie, door middel van handoplegging en gerichte intentie. Honden zijn heel gevoelig voor deze manier van werken, en het geeft ze een diepe ontspanning.

Reiki kent drie verschillende graden. Bij Dogs in Shape & KynoCompleet kun je het gehele traject tot Reiki Master in 3 fases volgen. De 3 modules zijn keuzemodules voor iedereen die de opleiding tot Kynologisch Massagetherapeut volgt, maar ze zijn ook los te volgen zonder in te schrijven voor het therapeuttraject. Je moet Reiki I gevolgd hebben voor deze module.

Met de inwijding en de lessen die bij deze graad horen, krijg je de beschikking over een aantal (symbolische) sleutels, die de grenzen van het bereik van Reiki opheffen. Je kunt Reiki op afstand gaan geven. Dit om ervaringen uit het verleden te verzachten en een heldere blik te krijgen. Dit helpt heel erg om trauma’s te verwerken en verdriet een plekje te geven. Je kunt ook zorgen om de toekomst wegnemen. Met Reiki II vergroot je je hoeveelheid energie, de intensiteit ervan neemt toe. De tweede graad werkt voornamelijk op het mentale, emotionele deel en het gedragsleven. Niet alleen van degene die je behandelt, maar ook voor jezelf.

Aan het einde van de 2e lesdag ontvang je de traditionele inwijding voor Reiki II.

Data: vrijdag 15 + 29 maart 2019 *VOL*
Locatie: Oosteind (NBr)
Prijs: € 250,- incl lesmateriaal, lunches en certificaat
Aanmelden: info@dogsinshape.nl

                                                                                 

 

 

Kinesiotapen bij honden (1 dg)

Kinesiotaping is een vorm van tapen die afkomstig is uit de humane geneeskunde en de topsport. Na ontwikkeling van een speciale tape voor dieren is deze manier van ondersteuning nu ook geschikt voor honden. De tape is rekbaar en kan over de vacht aangebracht worden. Het traditionele sporttapen is vaak gericht op immobiliseren van gewrichten, er ontstaat extra druk. Kinesiotape zorgt voor drukvermindering van het gebied, doorbloeding en beweging verbeteren, en het herstel verloopt sneller.

Bij welke aandoeningen gebruiken we het tapen?

 • Zwellingen en bloeduitstortingen
 • Bindweefselproblemen en littekens
 • Peesblessures en –ontstekingen
 • Verbetering van houding
 • Spierproblemen, spierzwakte
 • Gewrichtsproblemen

De tape ondersteunt het lichaamseigen herstelproces en versterkt de behandeling van de masseur. Het revalidatieproces zal sneller verlopen. Ook kun je pijndemping of een verbeterd bewegingsgevoel bewerkstelligen. De tape ondersteunt hiernaast sporthonden bij training en wedstrijden.

In deze module leer je toniserend en detoniserend tapen, plus diverse bijzondere manieren van tapen, zoals lymfetapen, tapen bij littekens, of tapen voor meer proprioceptie. 

Daarnaast behandelen we ook aromatapen  (om de hond te kalmeren, bij verlatingsangst, voor een verbeterd immuunsysteem, ontspannen spieren)

Datum: 22 juni 2019, van 10.00 tot maximaal 16.00 uur, Locatie Oosteind

Prijs: € 125,- incl lunch, uitgebreid lesmateriaal en certificaat.

Deze module is een keuzemodule voor studenten aan de opleiding Kynologisch Massagetherapeut, maar kan ook los gevolgd worden. Kennis van anatomie is wel noodzakelijk. 

*deze module volg je met hond

Aanmelden info@dogsinshape.nl

                                                                         

 

Voeding (2 dagen)

In deze module gaan we dieper in op de voeding van de hond. In hoeverre staat voeding in verband met huidklachten en andere lichamelijk ongemakken? Wat heeft een hond precies nodig? Wat staat er nou op een label op de verpakking van het hondenvoer? Wat is het verschil tussen brok en vers? Allemaal onderwerpen die aan bod komen.

De module voeding is een keuzemodule voor de studenten van de opleiding tot Kynologisch Massagetherapeut, maar is ook uitermate geschikt voor iedereen die meer wil weten over voeding. Voorkennis is niet vereist.

De module bestaat in 2018 uit 1 lesdag, vanaf 2019 uit 2 lesdagen, en wordt gevolgd zonder hond.

Onderwerpen oa:

-het spijsverteringsstelsel

-voedingsstoffen

-koolhydraten

-eiwitten

-vetten

-vitamines

-vertering

-verschillende soorten hondenvoeding

-sportvoeding

-pathologie

-dieet

Datum:

-18 mei + 1 juni 2019, locatie Beusichem, Prijs 250,- incl lunch, cerificaat en uitgebreid lesmateriaal

-26 mei + 23 juni 2019, locatie Heemskerk, Prijs 250,- incl lunch, cerificaat en uitgebreid lesmateriaal

Tijd: van 10.00 tot max 16.00 uur

Aanmelden info@dogsinshape.nl

                                                                            

 

Massage bij HD & ED (2 dg)

HD en ED zijn inmiddels een groot probleem in de hondenwereld. Deze aandoeningen vragen om zorgvuldig handelen en (naast de specialistische behandeling van een dierenarts) om therapeutische massagetechnieken. In deze module leer je meer over de anatomie van de heup en elleboog, en de diverse aandoeningen hiervan. Ook leer je speciale technieken om de pijn te dempen en de hond verlichting te bieden.

Deze module is een keuzemodule voor studenten aan de opleiding tot Kynologisch Massagetherapeut, maar is ook geschikt voor kynologisch masseurs die zich meer willen verdiepen in de heupen en ellebogen van de hond, en de problemen die kunnen ontstaan. De module bestaat uit 2 lesdagen.

Een greep uit de onderwerpen:

-Anatomie van de heup en elleboog

-Symptomen van HD en ED

-Het verloop

-Onderzoek

-Erfelijkheid

-Leven met HD/ED

-Hoe herken je als masseur de problemen?

-Massage bij heupproblemen

-Massage bij elleboogproblemen

-Pijnstillende massage

-TENS/NMES, de werking van & oefenen met de apparatuur

-Introductie bindweefseltechniek

 

Datum: 17 november + 1 december 2018, locatie Oosteind, Prijs: € 225,- incl lunch, uitgebreid lesmateriaal en certificaat. - VOL

Datum: 3 maart + 24 maart 2019, locatie Heemskerk, Prijs € 250,- incl lunch, uitgebreid lesmateriaal en certificaat.

Tijd: van 10.00 tot max 16.00 uur

Aanmelden info@dogsinshape.nl

*Voor deelname aan deze module is het certificaat Basisopleiding Kynologisch Masseur van KynoCompleet vereist, of een vergelijkbaar certificaat van een andere opleider

 

Pup tot Puber (1 dg)

De jonge opgroeiende hond vraagt een specifieke aanpak van de massagetherapeut. Hoe zit de anatomie van de jonge hond in elkaar? Wat is groeipijn, en wanneer sluiten de groeischijven? Informatie over motoriek, propriocepsis en belasting/belastbaarheid bij een jonge hond komen aan bod, en hiernaast werken we ook aan het versterken van lichaamsbesef en motoriek. 

Deze module is een keuzemodule voor studenten aan de opleiding tot Kynologisch Massagetherapeut, maar is ook geschikt voor kynologisch masseurs die zich meer willen verdiepen in massage en balanstraining van een jonge hond. De module bestaat uit 1 lesdag.

Een greep uit de onderwerpen:

-de wereld van de jonge hond

-ontwikkelstadia van de pup

-aanleren van aanraking

-de puber

-groeipijn

-voor het eerst een balansparcours

-balans en coördinatietraining

-trainingsopbouw van een jonge hond

-sluiten van groeischijven en spieropbouw

-praktijk: balanstraining bij jonge honden

-praktijk: onspanningsmassage van de jonge hond

-praktijk: kennismaken met edelsteenmassage

Datum: 8 december 2018, locatie Oosteind, Prijs: € 105,- incl lunch, uitgebreid lesmateriaal en certificaat.

Datum: 14 april 2019, locatie Heemskerk, Prijs € 125,- incl lunch, uitgebreid lesmateriaal en certificaat.

Tijd: van 10.00 tot max 16.00 uur

Aanmelden info@dogsinshape.nl

*Voor deelname aan deze module is het certificaat Basisopleiding Kynologisch Masseur van KynoCompleet vereist, of een vergelijkbaar certificaat van een andere opleider

 

                                                                

 

Massage bij Zwangerschap (1 dg)

In deze module leer je speciale massagetechnieken voor de zwangere teef. We gaan de anatomie van de teef nader bekijken, en doorlopen de hele zwangerschap. Je leert hoe je een teef kunt begeleiden richting de partus, en je leert hoe je de teef tijdens de bevalling kunt ondersteunen. Na de partus kun je met speciale technieken helpen de afvalstoffen af te voeren en kun je het genezingsproces van het weefsel bevorderen. Daarnaast leer je ook wat je voor de pasgeboren pup kunt betekenen.

Deze module is een keuzemodule voor studenten aan de opleiding tot Kynologisch Massagetherapeut, maar is ook geschikt voor fokkers die hun teef willen bijstaan, of voor kynologisch masseurs die zich meer willen verdiepen in massage van zwangere teven en pups. De module bestaat uit 1 lesdag.

Een greep uit de onderwerpen:

-anatomie van de teef

-de dracht

-de partus

-na de bevalling

-ontgiften na de bevalling

-de voordelen van zwangerschapsmassage

-technieken (oa uit de Shiatsu) om de teef te ondersteunen voor, tijdens en na de partus

-een speciale zwangerschapsmassage

-een massage voor pups in het nest

Datum: 19 mei 2019, locatie Beusichem, Prijs: € 125,- incl lunch, uitgebreid lesmateriaal en certificaat. 

Tijd: van 10.00 tot max 16.00 uur

Aanmelden info@dogsinshape.nl

*Voor deelname aan deze module is het certificaat Basisopleiding Kynologisch Masseur van KynoCompleet vereist, of een vergelijkbaar certificaat van een andere opleider. Fokkers kunnen in overleg deelnemen

 

Praktijkdag - Palperen bij bewegingsbeperkingen (1 dg)

Als masseur krijg je in de praktijk steeds vaker te maken met honden die een bewegingsbeperking hebben. Dierenarts Mariska Martens, gediplomeerd chiropractor, geeft daarom deze praktijkdag bij KynoCompleet over het leren voelen naar bewegingsbeperkingen bij de hond. Dit, zodat je sneller in staat bent om gericht door te verwijzen bij een probleem.

Een greep uit de onderwerpen:

-de techniek van het palperen

-herkennen van landmarks

-de verschillende soorten gewrichten

-normale beweging van een gewricht

-wanneer spreek je van een bewegingsbeperking?

-wat zijn de toepassingsmogelijkheden voor masseurs?

-wanneer verwijs je gericht door?

Op deze dag is er veel ruimte voor praktijk, en wordt er onder deskundige begeleiding gepalpeerd. De deelnemers leren de stand en beweging van gewrichten beoordelen, en ze leren bewegingsbeperkingen in gewrichten beoordelen.

Deze module is een keuzemodule voor studenten aan de opleiding tot Kynologisch Massagetherapeut, maar is ook geschikt voor iedereen die meer wil weten over aandoeningen bij de hond. Basiskenis anatomie is wel vereist. De module bestaat uit 1 lesdag, en wordt gevolgd zonder hond.

Docent is Mariska Martens (dierenarts & chiropractor)

Datum: 2 februari 2019 te Oosteind

Prijs: € 125,- incl lunch, uitgebreid lesmateriaal en certificaat.

Tijd: van 10.00 tot max 16.00 uur

Aanmelden info@dogsinshape.nl

*Voor deelname aan deze module is het certificaat Basisopleiding Kynologisch Masseur van KynoCompleet vereist, of een vergelijkbaar certificaat van een andere opleider

                                                                                 

 

Praktijkdag Ganganalyse (1 dg)

Problemen en afwijkingen in het gangwerk komen steeds vaker voor. Dierenarts Mariska Martens, gediplomeerd chiropractor, geeft daarom deze praktijkdag bij KynoCompleet over gangwerkanalyse. Hoe zie je waar nou het probleem zit? Met wat voor gangwerk heb je te maken, en zijn er bewegingsbeperkingen? Je leert gangwerk beoordelen en problemen opsporen. Op deze manier kun je snel en gericht doorverwijzen en advies geven.

Onderwerpen:

-de diverse gangen van de hond

-visuele beoordeling van gangwerk

-opsporen van problemen in het gangwerk

-beoordeling van gangwerk met 2-D analyse

Deze workshop volg je met je eigen hond.

Docent is Mariska Martens (dierenarts & chiropractor)

Datum: 16 september 2018, locatie Oosteind - *nog 1 plaats beschikbaar* Prijs: € 105,- incl lunch, uitgebreid lesmateriaal en certificaat. 

Datum: 2019 info volgt

Tijd: van 10.00 tot max 16.00 uur

Aanmelden info@dogsinshape.nl

 

Module Aromatherapie bij Honden (1 dg)

Aromatherapie is een onderdeel van kruidengeneeskunde. Bij aromatherapie wordt essentiële olie ingezet als onderdeel van de therapeutische behandeling van het dier, bij diverse klachten op lichamelijk en geestelijk gebied. 

Planten hebben een zeer veelzijdige werking, ze werken op emotioneel vlak, ze kunnen de weerstand van het lichaam verhogen, bepaalde lichaamsfuncties beïnvloeden door hun werking op een bepaald orgaan, enz. Hoewel we met aromatherapie gebruik maken van plantaardige middelen, betekent dit niet dat essentiële olie altijd zomaar gebruikt kan en mag worden. In deze module leer je de basis van aromatherapie, hoe olie wordt gewonnen, de werking van diverse oliën, de contra-indicaties, en hoe we als masseur diverse oliën kunnen inzetten ter ondersteuning van onze behandeling op lichamelijk of gedragsmatig gebied.

Naast een deel theorie, wordt er ook gewerkt met praktijkcasussen. Deze module volg je zonder hond.

Docent is Karin Groot Jebbink (natuurgeneeskundig therapeut en bewegingstherapeut voor paarden en honden)

Datum: meer info volgt

Prijs € 125,- incl lunch, lesmap en certificaat.

Tijd: van 10.00 tot max 16.00 uur

Aanmelden info@dogsinshape.nl

*Er bestaat een mogelijkheid om een aromakit aan te schaffen.

-Een complete kit kost € 197,- en bestaat uit 27 x 5 ml van de meest gebruikte en effectieve oliën bij dieren, 2 verschillende flessen van 100 ml dragerolie en 5 flesjes met druppeldopjes. Met deze kit heb je alles in huis om gelijk na de cursus te kunnen beginnen met het ondersteunen van dieren door het inzetten van essentiële oliën  

-Een basiskit kost € 127,- en deze bestaat uit 19 x 5 ml olie. Heb je thuis al dragerolie en druppelflesjes? Dan is deze kit geschikt voor jou. De kit is een verkleinde versie van de complete kit, en bestaat uit 19 oliën die je niet mag missen als je aromatherapie in wilt zetten bij dieren. 

Bij bestelling tot 4 weken voor aanvang dan de module is de kit op de lesdag aanwezig. Anders wordt deze nagestuurd.

 

Opleiding Aromatherapie bij Honden - 3 dagen

Aromatherapie is een onderdeel van kruidengeneeskunde. Bij aromatherapie wordt essentiële olie ingezet als onderdeel van de therapeutische behandeling van het dier, bij diverse klachten op lichamelijk en geestelijk gebied. Planten hebben een zeer veelzijdige werking, ze werken op emotioneel vlak, ze kunnen de weerstand van het lichaam verhogen, bepaalde lichaamsfuncties beïnvloeden door hun werking op een bepaald orgaan, enz. Hoewel we met aromatherapie gebruik maken van plantaardige middelen, betekent dit niet dat essentiële olie altijd zomaar gebruikt kan en mag worden.

Naast de losse module Aromatherapie, met alle basisinformatie over het werken met essentiële olie, is er nu ook de verdieping: de 3-daagse opleiding Aromatherapie voor dieren.

Een aantal onderwerpen:

-de werking van aromatherapie op emotioneel en fysiek vlak

-hoe kun je de diverse oliën veilig inzetten?

-wat is het meest geschikt bij welke aandoening?

-wat is de therapeutische werking van olie?

-en natuurlijk heel veel praktijkcasussen.....

Docent is Karin Groot Jebbink (natuurgeneeskundig therapeut en bewegingstherapeut voor paarden en honden, Praktijk Paard en Hond)

Data: - donderdag 13 september, do 18 oktober, do 22 november 2018 *VOL*

         - donderdag 17 januari  2019, 14 febrauri + 21 maart, Oosteind

         - vrijdag 26 april, 24 mei + 21 juni 2019, Heemskerk

         - donderdag 7 februari, 7 maart + 18 april 2019, Neede

Prijs: € 397,- incl syllabus, lunches en een certificaat

Tijd: van 10.00 tot max 16.00 uur

Opgeven via praktijk@paardenhond.nl

 

*Er bestaat een mogelijkheid om een aromakit aan te schaffen.

-Een complete kit kost € 197,- en bestaat uit 27 x 5 ml van de meest gebruikte en effectieve oliën bij dieren, 2 verschillende flessen van 100 ml dragerolie en 5 flesjes met druppeldopjes. Met deze kit heb je alles in huis om gelijk na de cursus te kunnen beginnen met het ondersteunen van dieren door het inzetten van essentiële oliën  

-Een basiskit kost € 127,- en deze bestaat uit 19 x 5 ml olie. Heb je thuis al dragerolie en druppelflesjes? Dan is deze kit geschikt voor jou. De kit is een verkleinde versie van de complete kit, en bestaat uit 19 oliën die je niet mag missen als je aromatherapie in wilt zetten bij dieren. 

Bij bestelling tot 4 weken voor aanvang dan de module is de kit op de lesdag aanwezig. Anders wordt deze nagestuurd.

 

                                                                          

                                                                                    

Module Bach Bloesemtherapie bij Honden (1 dg)

Bij angst, nervositeit, agressie, is het duidelijk dat er een mentale disbalans aanwezig is. Bij diarree, wagenziekte, huidproblemen en spondylose wordt hiermee meestal geen link gelegd, terwijl er wel vaak ook hier een disbalans aanwezig is. Wanneer de hond mentaal niet in balans gebracht wordt, zie je dat het fysieke probleem ook niet opgelost kan worden.

Bach Bloesemtherapie is een zachte en subtiele methode om een hond mentaal weer in balans te krijgen, zodat hij fysiek weer kan herstellen. Je krijgt de scherpe randjes van het gedrag af, waardoor de hond rustiger in zijn hoofd wordt en daardoor zichzelf kan herstellen.

Tijdens deze dag gaan we kijken naar de verschillende groepen Bach bloesems. Weke karaktereigenschappen horen bij de 38 Bach bloesems, en hoe herken je een type dat uit balans is?

Docent is Karin Groot Jebbink (natuurgeneeskundig therapeut en bewegingstherapeut voor paarden en honden)

Je volgt deze module zonder hond!

Datum: 20 juni 2019, locatie Neede, Prijs € 125,- Aanmelden info@honden-compleet.nl

*Er is een mogelijkheid om een Bach Bloesemkit (origineel ) aan te schaffen. Deze kit bestaat uit 38 x 10 ml originele Bach bloesemremedies in een mooie doos. Met deze set heb je alle Bach bloesems in huis die je nodig hebt om dieren te helpen mentaal en fysiek weer in balans te komen. Prijs hiervan is € 237,- ipv € 275,-
Bij bestelling tot 4 weken voor aanvang van de module is de kit op de lesdag aanwezig, anders wordt deze nagestuurd.

                                                                     

 

Module Natuurlijke EHBO & Wondverzorging bij Honden (1 dg)

Tijdens deze module leer je onder andere hartslag, ademhaling, slijmvliezen, en temperatuur controleren. Je leert inschatten wanneer je zelf een hond kunt behandelen, of wanneer je direct door moet naar de dierenarts. Van de meest voorkomende problemen ga je leren welke natuurlijke middelen ingezet kunnen worden.

Problemen die aan bod komen:

-wonden

-insectensteken

-pootproblemen

-oorproblemen

-diarree

-hotspot

-schimmelinfecties

Het inzetten van essentiëlle olie, kruiden en homeopathie worden behandeld, en tijdens de les worden middelen gemaakt. Docent is Karin Groot Jebbink (natuurgeneeskundig therapeut en bewegingstherapeut voor paarden en honden)

Je volgt deze module zonder hond!

Datum: 27 oktober 2018, locatie Oosteind, Prijs: € 115,- *VOL*

Datum: 8 juni 2019, locatie Heemskerk, Prijs € 125,- Aanmelden info@dogsinshape.nl

Datum: 27 maart 2019, locatie Neede, Prijs € 125,- Aanmelden info@honden-compleet.nl

 

*Het is mogelijk om een EHBO kit met natuurlijke middelen aan te schaffen. Deze kit bevat:

-5 ml tea tree essentiële olie

-5 ml lavendel essentiële olie

-5 ml pepermunt essentiële olie

-5 ml citroen essentiële olie

-5 ml luchtweg essentiële olie

-50 ml jojoba olie

-Een tube Vetramil honingzalf

-Traumeel druppels

-Groene leem

-2 x 10 ml druppelflesjes

Met deze kit heb je de natuurlijke middelen in huis om de meest voorkomende acute situaties te kunnen behandelen of ondersteunen, tot de dierenarts er is. Kosten: € 90,- Bij bestelling tot 4 weken voor aanvang van de module is de kit op de lesdag aanwezig, anders wordt deze nagestuurd.

                                                                           

 

Therapeutisch handelen (0,5 dg)

Tijdens deze module (specifiek voor masseurs en massagetherapeuten) krijg je de achtergrond en de basis voor therapeutisch handelen en een therapeutisch gesprek met je klant. Na het volgen van deze cursus weet je meer over de achtergronden van het voeren van een gesprek met de klant en hoe je gedrag bewust kunt inzetten om het gesprek te sturen.

Werkelijk contact maken met je klant is essentieel voor het slagen van een behandeling. Wat is hierin jouw rol? Wat kun jij als masseur/therapeut doen om te prikkelen, te ondersteunen of te motiveren? Hoe verwerf je inzichten, en hoe pas je die dan toe? Het eerste contact, hoe verloopt dat? 

Verder:

 • small talk
 • je plaats, waar en vooral hoe ga je zitten?
 • structuur
 • rapport opbouwen
 • empathie
 • positieve houding
 • vertrouwen
 • authentiek en congruent zijn
 • zelfonthulling
 • verbale en non-verbale communicatie

Deze module is een keuzemodule voor studenten aan de opleiding tot Kynologisch Massagetherapeut, maar is ook geschikt voor masseurs die willen leren hoe ze zich professioneel op kunnen stellen ten opzichte van hun klanten.

Datum:23 maart 2019 van 13.00 tot 15.30 uur, locatie Beusichem

Prijs: € 70,- incl uitgebreid lesmateriaal en certificaat. 

Aanmelden info@dogsinshape.nl

*deze module volg je zonder hond

 

Meer informatie?

Vraag vrijblijvend onze studiegids aan via info@kynocompleet.nl

of via info@dogsinshape.nl